Webcast

"Audio- of video-opname als zittingsverslag"

De module Besluitvorming kan uitgebreid worden met een optionele ‘Webcast’-toepassing.

Door deze audio- en videoverslaggeving in te schakelen, kan je als bestuur streven naar een zo groot mogelijke openbaarheid van bestuur. Raadsinformatie kan op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier gedeeld worden met burgers, pers en stakeholders.

Bovendien stelt het decreet 'Lokaal bestuur' dat de zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden moeten vermelden. Volgens het decreet kan de raad beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting.

Naadloze integratie met Besluitvorming

De uitbreiding 'Webcast' is naadloos en diepgaand geïntegreerd in Besluitvorming en de raadpleegomgeving. Met één druk op de knop maak je een webcast aan die je tijdens de zitting vanuit Besluitvorming kan starten en modereren.

De uitzendingen worden automatisch gepubliceerd naast alle data, toelichtingen, documenten die je reeds ter beschikking stelt, zonder overtypwerk of downloaden/uploaden. Zo vermijd je fouten en bespaar je tijd en kosten.

Audio- en videofragmenten in de raadpleegomgeving

Live een uitzending van een zitting via internet volgen, achteraf nog eens naluisteren wat raadslid X zei over agendapunt Y, op een later tijdstip nog eens een discussie herbeleven… het kan allemaal via de raadpleegomgeving.

Tijdens de live uitzending is direct zichtbaar wie de sprekers zijn, maar ook welk agendapunt aan de orde is. Na een uitzending kunnen kijkers direct de uitzending herbekijken en doorzoeken op onderwerp, spreker en partij.

Webcasten is dé manier om burgers te betrekken bij de lokale politiek en geeft invulling aan de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Next Generation Webcast Platform

Om de uitbreiding ‘Webcast’ aan te bieden, gebruiken we het Next Generation Webcast Platform van Company Webcast (www.companywebcast.com).

Het Next Generation Webcast Platform is een geheel nieuw platform dat je als bestuur tal van extra voordelen en features biedt. De belangrijkste lichten we hieronder nader toe:

Super Accessible

Het Next Generation Platform maakt gebruik van de allernieuwste en beste technieken voor het afspelen en bekijken van audio/video. Kijkers kunnen op alle toestellen en in alle browsers direct de audio/video bekijken. Zo krijgen kijkers automatisch de beste kwaliteit stream te zien die past bij de grootte van het afspeelscherm (mobiel, tablet of PC) en de beschikbare internetverbinding. Het downloaden van plugins of apps is verleden tijd. ‘

Live pauzeren en terugspoelen (DVR)

Bij televisie kijken thuis zijn gebruikers het al gewend om een live uitzending te pauzeren en/of terug te spoelen. Ook deze functie is onderdeel van dit platform. Juist bij vergaderingen van gemeenten of provincies, die soms lang kunnen duren, is het belangrijk dat kijkers (burgers, journalisten en andere stakeholders) tijdens de live vergadering fragmenten direct kunnen terugkijken of de live uitzending kunnen pauzeren. Geen uren of zelfs dagen meer wachten op een on-demand versie, die is namelijk al beschikbaar zodra de uitzending is gestart.

Embedden en delen van fragmenten

Een zeer krachtige en unieke feature van dit platform is het kunnen delen en embedden van videofragmenten van een webcast. Zo is het eenvoudig mogelijk om een videofragment van een paar minuten uit een vergadering te 'knippen' en als aparte video (net zoals een Youtube video) te embedden op een ander deel van een website. Deze fragmenten plaatst een journalist bijvoorbeeld bij een persbericht of op een nieuwssite. Op deze manier worden vergaderingen nog transparanter en kan content nog makkelijker worden hergebruikt.

HD-kwaliteit

Goede beeldkwaliteit zorgt ervoor dat kijkers langer betrokken blijven bij een uitzending. Daarnaast is het ook veel mooier en leuker om naar te kijken. HD-kwaliteit uitzenden is hierbij de nieuwe standaard en geeft ook de mogelijkheid om in hoge kwaliteit sprekers of presentaties (met bijvoorbeeld PowerPoint slides) goed en scherp weer te geven. HD-kwaliteit in combinatie met Super Accessible (zie hierboven) is essentieel: kijkers moeten immers de best mogelijke kwaliteit stream ontvangen die past bij de grootte van het afkijkscherm (smartphone, tablet of pc) en de aanwezige bandbreedte. Uitzendingen kunnen alleen in HD-kwaliteit worden uitgezonden indien het bestuur de gemeente beschikt over HD camera’s en een internetlijn heeft die voldoet aan de gestelde ICT randvoorwaarden.

Integratie met kalender

Veel vergaderingen worden (lang) op voorhand aangekondigd. De agendafunctie maakt het mogelijk voor geïnteresseerden om vanuit de Video Player direct de vergadering toe te voegen aan de eigen agenda (outlook, Gmail, … ), inclusief de link naar de live uitzending.

Toevoegen van interactie

De uitzending is optioneel te verrijken met de mogelijkheid tot het stellen van vragen door kijkers, of het houden van een poll of enquête. Allemaal manieren om de burgerparticipatie en de betrokkenheid te vergroten.